FACTUM Books - Billige studiebøger

Info/FAQ - E-bøger og I-bøger

E-BØGER – INFO OG FAQ

Hvad er en e-bog?

En e-bog er en digital udgave af en fysisk bog, der kan læses på både computer, pc, tablet, mobil osv. Indholdet er det samme som i en fysisk udgave af bogen, men den digitale form tilbyder ofte en masse smarte tilpasningsmuligheder – fx ændret skriftstørrelse- og type, søge på ord og markering af tekst.

Langt de fleste nye bøger på både dansk og engelsk udgives både som e-bog og fysisk bog, så man frit kan vælge det format der passer bedst. Det er dog ikke alle bøger der udgives digitalt, og det er op til det enkelte forlag om de udgiver deres titler som e-bøger. 

Hvordan får jeg adgang til min e-bog?

De fleste e-bøger skal læses via et læsnings-program, da de er krypteret, for at undgå kopiering. De skal derfor læses gennem et læsningsprogram. Vi anbefaler programmet Adobe Digital Editions til danske udgivelser og Vital Source til udenlandske udgivelser, som begge to er gratis programmer, lavet til lige præcis læsning af e-bøger. 

Ved køb af en e-bog modtager du automatisk en vejledning og aktiveringslink til din valgte bog. E-bogen leveres umiddelbart efter bestillingen er gennemført og betalt. Normalt indenfor 10 minutter. Ordren leveres som e-mail til den e-mailadresse, som er angivet ved bestilling. I leveringsmailen er vejledning i hvordan e-bogen hentes og læses.

Husk, at dit link til download af e-bogen, skal aktiveres inden for en måned fra købsdagen og at du skal bruge samme mail ved aktivering, som du brugte ved aflæggelse af ordren.

Kan jeg returnere en e-bog?

Ved køb af e-bøger fraskriver man sig fortrydelsesret, og de kan derfor ikke returneres.

Hvilke systemkrav er der for e-bøger?

Inden du downloader en e-bog, bør du tjekke at din computer, mobil etc. kan bruges til at læse den.

Her er de specifikke krav til din computer, hvis du har en Windows PC:

 • Windows 7, Windows Vista, XP (Service Pack 2 eller 3)
 • Internet Explorer 6, 7, 8 eller Firefox
 • Adobe Flash Player 9

Her er kravene til din computer, hvis du har en Mac

 • MacOS 10.4.10, 10.5, 10.6 (Intel) - 10.4.10, 10.5 (PowerPC)
 • Safari 2.0.4, Firefox 2
 • Adobe Flash Player 8 eller 9  

Har du Linux, må vi desværre beklage, at Adobe endnu ikke har lavet en udgave af Adobe Digital Editions til denne platform. Før e-bogen downloades, skal Adobe Digital Edition (ADE) installeres. ADE er et gratis readerprogram, og er nødvendigt for at læse DRM beskyttede e-bøger. Programmet downloades på http://www.adobe.com/products/digitaleditions/#download

Hvor længe har jeg adgang til min e-bog?

Som hovedregel er din adgang til e-bogen ubegrænset, vedmindre andet står angivet på varen ved købet. Nogle bøger kan købes med tidsbegrænset adgang og derfor udløber bogens tilgængelighed efter denne periode og skal købes for en ny periode – det vil altid fremgå af varen, hvis der er flere forskellige muligheder for køb, og står der intet på varen, er det en evighedslicens.

E-bogen vil være knyttet til din profil på Adobe Digital Editions eller Vital Source og du har selv ansvar for at huske/gemme information tilknyttet profilen, sådan at du kan tilgå din bog.

Jeg har modtaget besked om aktivering i Adobe, men på varen på jeres hjemmeside, står der at den skal læses på Vital Source - hvad gør jeg?

Det er altid læseprogrammet på varen der er den rigtige, så du ved hvad du køber adgang til. Vi oplever desværre af og til at der sker en teknisk fejl, så du modtager vejledning til Adobe i stedet for Vital Source - i dette tilfælde vil det altid være dt læsningsprogram, som står markeret på varen på hjemmesiden, der er den gældende, og du skal bruge vejledningen til Vital Source.

Har du modtager en forkert vejledning, kan du altid finde vejledningen til at aktivere din e-bog i Vital Source herunder.

Hvad gør jeg hvis der er problemer med min e-bog?

Har du problemer med at hente eller læse din e-bog kan du evt. hente følgende vejledning:

https://factumbooks.dk/ebog/vejledning/ebog_brugervejledning.pdf
 

Eller skrive til os på info@factumbooks.dk - skriv gerne både dit navn, ordrenr. og en detaljeret beskrivelse af hvad problemet er. På den måde kan vi hurtigst muligt hjælpe dig.

Adobe Digital Editions

Nogle e-bøger læses via Adobe Digital Editions. Det fungerer lidt som et download af e-bogen, men stadig med DRM-beskyttelse der begrænser deling. 

Adobe Digital Edition på PC og Mac - Sådan gør du:
1. Download Adobe Digital Editions
Det er vigtigt, at du installerer det gratis program Adobe Digital Editions (hent programmet her) inden du henter din e-bog.

2. Autoriser din computer med Adobe ID
For at kunne hente og læse en DRM-beskyttet e-bog, skal du autorisere din computer med Adobe ID. Det skal du gøre, inden du henter den DRM-beskyttede e-bog, ellers kan du risikere, at e-bogen går tabt. Vi anbefaler, at du autoriserer din computer med et Adobe ID, uanset om din e-bog er DRM-beskyttet eller ej.

    Sådan autoriserer du med Adobe ID:

 • Åbn Adobe Digital Editions.
 • Klik på fanen ‘Help’ og vælg ‘Authorize Computer’.
 • Log-in med dit (Adobe IDs) brugernavn og adgangskode. Hvis du ikke har et Adobe ID, skal du vælge ‘Create an Adobe ID’ til højre i boxen.
 • Klik på ‘Authorize’ for at afslutte autoriseringen.
 • Du er nu klar til at hente og åbne din e-bog.
  BEMÆRK: Hvis man vælger at benytte computeren til autorisering, og derfor ikke anvender et Adobe ID, kan e-bogen IKKE flyttes til andre computere eller bærbare enheder.

3. Tag en back-up af din e-bog
Vi anbefaler, at du gemmer en kopi af din e-bog i Dropbox, på et usb-stick eller lignende. Så er du sikret, hvis du vil flytte din e-bog mellem enheder, fx hvis din computer bliver stjålet eller går i stykker.

Husk, at dit link til download af e-bogen, skal aktiveres inden for en måned fra købsdagen.

Adobe Digital Edition på tablet/smartphone - Sådan gør du:

1. Download Adobe Digital Editions
Det er vigtigt, at du installerer det gratis program Adobe Digital Editions (hent programmet i App Store eller Google Play) inden du henter din e-bog. 

2. Autoriser din enhed (log-in) med Adobe ID
For at kunne hente og læse en DRM-beskyttet e-bog, skal du autorisere din enhed (logge ind) med Adobe ID. Det skal du gøre, inden du henter den DRM-beskyttede e-bog, ellers kan du risikere, at e-bogen går tabt. Vi anbefaler, at du autoriserer din enhed med et Adobe ID, uanset om din e-bog er DRM-beskyttet eller ej.

    Sådan autoriserer du med Adobe ID:

 • Åbn 'Adobe Digital Editions' på din smartphone eller tablet
 • Klik på menuen i øverste venstre hjørne og vælg derefter menupunktet ’Settings’.
 • Klik på 'Authorize' og log-in med dit (Adobe ID) brugernavn og adgangskode (eBook Vendor = 'Adobe ID').
 • Hvis du ikke har et Adobe ID, skal du vælge ‘Create Adobe ID’.
 • Klik på ‘Aktiver’ for at afslutte autoriseringen.
 • Du er nu klar til at hente og åbne din e-bog.
  BEMÆRK: Hvis du ikke autoriserer din enhed med et Adobe ID, kan du risikere, at e-bogen IKKE kan flyttes til andre enheder.

FAQ - Adobe Digital Edition

Hvilke programmer skal jeg bruge til at læse mine e-bøger (som er købt som pdf)?  

Vi anbefaler, du læse dine e-bøger med programmerne Adobe Digital Editions.  

Kan jeg bruge Adobe Reader til at læse min e-bog?  

Nej, e-bogen kan ikke åbnes i Adobe Reader, da Adobe Reader ikke kan bruges til at åbne DRM-beskyttede e-bøger. Du skal installere programmet Adobe Digital Editions (og autorisere den med en Adobe ID), FØR du henter din e-bog.  
At en e-bog er DRM-beskyttet betyder, at e-bogen ikke kan piratkopieres. Derfor skal den læses i programmet Adobe Digital Editions.  

Jeg har installeret Adobe Digital Editions, men min e-bog vil ikke åbne. Hvad gør jeg?  

Det kan skyldes, at du ikke havde installeret Adobe Digital Editions og autoriseret med et Adobe-ID inden, du klikkede på linket første gang. Prøv at finde filen, som hedder ”urllink.ascm” i mappen til downloads/overførsler på din computer, og prøv derefter at åbne filen med Adobe Digital Editions. 

Hvor finder jeg programmet Adobe Digital Editions? 

Du kan finde programmet Adobe Digital Editions her.

Når du starter Adobe Digital Editions første gang, skal du autorisere programmet med et Adobe-ID (du kan oprettet et nyt indefra programmet, hvis du ikke har et i forvejen). Derefter kan du klikke på linket i den e-mail, du har modtaget.  

Jeg har købt min e-bogen i formatet PDF og undrer mig over den kommer i format acsm?  

Der er tale om en DRM-beskyttet fil af filtypen er acsm, men det bagvedliggende format er PDF. Den skal læses med et læseprogram som Adobe Digital Editions, og inden du åbner den, skal du autorisere programmet med et Adobe-ID. 

Kan jeg som linux-bruger læse PDF e-bøger via Adobe Digital Editions? 

Som Linux-bruger kan du desværre ikke downloade nogen af Adobes produkter og bør i stedet vælge en e-bog, som kan læses via Vital Source.  

Kan jeg have min e-bog på to forskellige enheder?  

Du kan godt have samme e-bog på to enheder. Du skal blot du autorisere Adobe Digital Editions på begge enheder med den samme Adobe-ID. 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ikke har et Adobe-ID? 

Når du starter Adobe Digital Editions beder programmet dig autorisere med et Adobe ID. Hvis du tidligere har oprettet et Adobe-ID, kan du logge på med dette. Hvis ikke, kan du oprette et nyt Adobe ID. Det kan du gøre via programmet eller her

Jeg får fejlmeddelelse: ”Unable to download Error getting license, License server communication problem: E_ACT_NOT_READY” - hvad skal jeg gøre? 

Der er opstået en fejl med dit Adobe-ID. Dit Adobe-ID fjernes og geninstalleres. Adobe har vejledning som du kan følge her:   
https://helpx.adobe.com/dk/digital-editions/kb/activation-errors-adobe-d...

Kan jeg printe min e-bog? 

Det er de enkelte forlag, der bestemmer i hvilket omfang e-bogen må printes. I Adobe Digital Editions finder du reglerne omkring print og kopiering ved at højreklikke på e-bogen og vælge ‘Item info’. I finder du reglerne omkring print og kopiering ved at klikke på bogen, og vælge ‘Info’.

 

Vital Source (Bookshelf)

Når du har købt en e-bog, som skal læses via Vital Source, får du online adgang til e-bogen via en e-bogslæser fra Vital Source (Vital Source) eller via appen Vital Source-appen Bookshelf, som du kan downloade til din computer, tablet eller iPhone/Android-smartphone. Bookshelf appen gør det 

FAQ - Vital Source 

Jeg har trykket på linket, men kan nu ikke finde min bog, hvad gør jeg? 

Din e-bog ligger på den konto du oprettede, da du købte den. Du skal blot logge ind på Vital Source her med din e-mail, så ligger bogen derinde. Det link du modtog i e-mailen, var beregnet til at aktivere e-bogen, så du kunne komme ind på den første gang, efter du havde oprettet din bruger. 

Jeg kan ikke se min e-bog i Vital Source, hvad gør jeg? 

Først skal du tjekke, at det er den samme e-mail du anvender, som du oprettede din Vital Source-konto med. Hvis du stadig ikke kan se din e-bog, når du er logget ind på Vital Source her, skal du klikke ”Tools-menuen” (værktøjsikon) -> ”Update library”. 

Jeg har allerede en konto med samme e-mail til en anden bog. Men når jeg åbner det link, jeg har fået tilsendt, kan jeg kun se den bog, jeg allerede har. Hvad gør jeg?  

Når du er logget ind på Vital Source her skal du gå op i ”Tools-menuen” (værktøjsikon) og vælge ”Synchronize library”, så kommer bogen frem. 

Kan e-bøger fra Vital Source læses via andre programmer eller downloades?  

Når du har købt en bog via Vital Source, skal den læses via Vital Sources e-bogslæser og kan ikke downloades som en pdf. Du kan dog downloade appen Vital Source Bookshelf til din computer og læse din bog derigennem. På den måde kan du også læse din e-bog selvom du er offline.   

Kan en Vital source bog blive til en PDF-e-bog eller omvendt?  

Nej, det kan den ikke. E-bogen skal læses i det format (Vital Source eller Adobe Digital Editions), den er købt til.  

Jeg skal bruge min e-bog til eksamen, hvad gør jeg?

Hvis du må have din egen computer med til eksamen, kan du installere appen Bookshelf og downloade e-bogen inden. Så kan du læse e-bogen offline.

Hvor mange sider kan jeg printe og kopiere fra min e-bog? 

Der er begrænsninger på, hvor mange sider du kan printe og kopiere. I hver session, hvor du er logget ind, kan der udskrives og kopieres det antal sider, som er angivet i rettighedsteksten på e-bogen fx 2 sider. 

Jeg har købt en e-bog med tidsbegrænset adgang, kan jeg se, hvornår den udløber?  

Ja, under hver bog kan du se, hvor længe du har bogen, hvis du har købt den tidsbegrænset.

Jeg har ikke længere adgang til min e-bog på Vital Source? 

Nogle e-bøger kan købes med tidsbegrænset adgang og derfor udløber bogens tilgængelighed efter en periode. Hvis du har brug for e-bogen i en længere periode, er du nødt til at købe den samme e-bog i en ny periode, så bliver den tilgængelig igen i den periode du ønsker. Perioden gælder fra den dag, du aktiverer din e-bog.  

Jeg kan ikke åbne min bog og den siger at linket ikke længere er valid? 

Det skyldes formodentlig, at du allerede har klikket på engangslinket og bogen er blevet oprettet korrekt på din konto. Du skal blot logge ind her med den e-mail du brugte, da du købte bogen, så ligger e-bogen derinde. 

Jeg kan ikke se min bog i min browser, hvad gør jeg? 

Du kan downloade programmet Vital Source Bookshelf, hvis Vital Source ikke fungerer i din browser. 

I-Bøger INFO & FAQ

Hvad er en i-bog?

En interaktiv digital i-bog er en digital udgave af den trykte bog, der oftest tilgås via en webbrowser. De kan læses på computer, tablet og smartphone overalt, hvor der er internetadgang.

Som udgangspunkt skal der oprettes en gratis profil hos det pågældende forlag for at tilgå i-bøger. Du vil altid modtage en vejledning til at tilgå dine digitale bøger.

Hvor e-bøger typisk er knyttet til et læsnings-program (fx Vital Source, Adobe Digital Editions eller en pdf-fremviser) og er baseret på at du får en digital fil, der er i-bøgerne internetbaserede og kræver kun login og internet.

En i-bog kan variere fra forlag til forlag og bog til bog, men som udgangspunkt indeholder alle i-bøger:

 • Al bogens tekst i digital form
 • Egen digital notesbog til noter og opgaver
 • Digital søgefunktion i tekst og noter
 • Mulighed for at få teksten læst op

Desuden kan der være:

 • Videoer og animationer
 • Quizzer og opgaver
 • Opgaver som inspiration til underviserne
 • Links til supplerende viden

Hvordan får jeg adgang til min i-bog?

Efter du har lagt en ordre på en i-bog, vil du modtage en ordrebekræftelse fra os. Herefter vil du inden for 24 timer (på hverdage) få tilsendt en mail med en unik kode til din i-bog, samt vejledning til hvordan du bruger den til at få adgang til din bog.

Typisk vil det kræve at du opretter en gratis profil hos det pågældende forlag og bruger din tilsendte kode.

Find evt. mere info hos de enkelte forlag her:

Oftest stillede spørgsmål om i-bøger:

Kan man downloade i-bogen eller læse den offline?

Nej, i-bøger kræver internetadgang, da den læses i en webbrowser.

Hvor længe har jeg adgang til min i-bog?

Som udgangspunkt i 2 år, men enkelte titler giver adgang til mere eller mindre. Se mere info i beskrivelserne til de enkelte bøger.

Kan man kopiere (copy-paste) fra en i-bog?

Ja.

Kan man printe fra en i-bog?

Nej, det er ikke muligt at printe direkte fra en i-bog.

Jeg skal bruge min i-bog til eksamen, hvad gør jeg?

Du bør altid tjekke hvilke krav og vilkår dine eksaminer har, for at være sikker på at du kan bruge digitale udgaver. Da i-bøger kræver internetadgang, kan de kun bruges til en eksamen, hvor du har adgang til internettet og webbrowser. I-bøger kan ikke læses offline eller downloades.

 Jeg har købt en i-bog, men ikke modtaget en kode endnu – hvad gør jeg?

Vi behandler ordre fra vores webshop hver dag og skønner at få sendt din kode så hurtigt som muligt. Der vil typisk max gå 24 timer fra dit køb til du har modtaget kode og vejledning.

Køber du din i-bog i weekenden eller helligdage, vil du få tilsendt koden på førstkomne hverdag.

Husk evt. at tjekke dit spamfilter i din mail, da beskeden kan ende der.

Kan jeg fortryde købet af en i-bog?

Det korte svar – nej desværre.

Men har du ikke modtaget adgang til din i-bog endnu og ønsker at fortryde, så ring eller skriv til den pågældende afdeling, og så vil vi vurdere om købet kan annulleres.

Jeg skal vælge afhentningssted, når jeg bestiller en i-bog på jeres webshop – hvad gør jeg?

Du skal selvfølgelig ikke afhente din i-bog på en fysisk placering, da den sendes på mail. Vælg derfor blot et afhentningssted i vores afdelinger i Aarhus eller Aalborg, og så tager de sig af levering af kode og vejledning til din mail.

Jeg har tekniske problemer med at få adgang til min i-bog – hvad gør jeg?

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du oplever problemer. Se mere info om kontakt her.

Du kan også kontakte Munksgaard eller Hans Reitzel direkte på support@gyldendal.dk eller telefon 33 75 55 60.